Van Heeckeren Hotel Ameland

WAT TE DOEN OP AMELAND?

12X DE LEUKSTE ACTIVITEITEN OP AMELAND

Ondanks het kleine oppervlak van Ameland valt er zó veel te beleven. Of je nu houdt van culinaire hoogstandjes, actieve uitjes, romantische spots, ongerepte natuur of een romantische zonsondergang: Ameland heeft alles. Ontdek zelf maar in dit artikel!

1. Terras hoppen
En ja, ook die hebben we genoeg! Laten we bij het begin beginnen. Wanneer je op de boot stapt begint je vakantie eigenlijk al. Maar nog geweldiger wordt het wanneer je voet aan wal zet en neerploft op het terras van The Harbour. Bootjes spotten en genieten van uitzicht op een knap stuk werelderfgoed: de Waddenzee. Los van het fijne onderkomen is de kaart ook zeker niet matig.

We gaan door. Op slechts 100 meter lopen vanaf Van Heeckeren Hotel, vind je Van Heeckeren Grandcafé. We kunnen er een lang verhaal van maken, maar dit is gewoon het beste allyear terras van Ameland. Haardvuren, luxe loungebanken en een veel te lekkere borrelkaart. Pas op, als je er eenmaal zit, kom je er maar moeilijk weer weg. 

Wanneer je aan Ameland denkt, dan denk je ook meteen: STRAND! Ook daar hebben we aan gedacht. Op het uiterste westpuntje van Ameland (in Hollum dus) vind je Beachclub The Sunset. Cocktails drinken, uitzicht op het strand en de Noordzee plus een magische zonsondergang. Wat wil een mens nog meer?

2. Lekker lunchen en uitgebreid dineren
Alleen nog even kiezen wáár je dan wilt lunchen of dineren! De keuze is reuze. Wil je lunchen of dineren met uitzicht op het strand, zee en ‘s avonds de zonsondergang? Dan is Beachclub The Sunset the place to be!

Over zee en zonsondergang gesproken: The Harbour moet zeker op je lijstje. Hier lunch of diner je met uitzicht op de haven. Spot de mooiste bootjes die binnenvaren en geniet ‘s avonds van de zonsondergang. Tip: wil je nog even lunchen voordat je de boot terug naar huis pakt? The Harbour is dan verreweg de beste optie. Vanaf hier is het nog maar 5 minuutjes lopen naar de boot en  zie je ‘m zelfs aanmeren.

Uitgebreid dineren en tafelen kun je uitstekend doen bij Proeflokaal Rixt! Te vinden onder de toren in hartje Nes. Geniet van Rixt’s vleesplank, gecombineerd met één van de topwijnen.

3. Zonsondergang
Op Ameland vind je een van de mooiste zonsondergangen van Nederland. Geniet van het fabelachtige uitzicht over zee en aanschouw hoe de zon warm-oranje kleurt en langzaam naar beneden zakt. De reflectie op het water in combinatie met het geluid van de golfen die het land bereiken, maken het een onvergetelijk natuurverschijnsel. Romantisch, ontspannend, maar vooral ongekend mooi.

Gedurende het hele jaar kun je genieten van zonsondergangen op Ameland, mits het onbewolkt is. Om te zorgen dat je niet te laat komt, is het handig het zonsondergangschema erbij te pakken. Hier kun je ook direct bekijken hoe laat de zon opkomt als je liever de zonsopgang op Ameland wil meemaken.

Wil je het ervaren van de zonsondergang op Ameland combineren met een hapje en een drankje? Dan nodigen we je van harte uit bij Beachclub The Sunset of The Harbour; dé locatie om op een relaxte manier de mooiste zonsondergang van Ameland te ervaren. Bemachtig een plekje op de loungebanken, bestel een drankje en genieten maar! Het is écht magisch.

4. Rondje Ameland fietsen (of mountainbiken!)
Tijdens een vakantie op een van de Waddeneilanden kan een goede fietstocht natuurlijk niet ontbreken. Geniet van het gevarieerde landschap en ontdek het hele eiland in één dag. Een rondje Ameland fietsen is ruim 41 kilometer. Je doet er zonder tussenstops ongeveer 2,5 uur over. Fietsen huur je eenvoudig bij ons hotel. We verhuren ook elektrische fietsen. Je krijgt dan gelijk de routekaart mee. Je kunt de routes ook gewoon hier downloaden.

De fietsroute ‘Rondje Ameland’ moét je echt gefietst hebben. Je komt namelijk onder andere langs korenmolen De Phenix, Rixt van ’t Oerd, Kooiplaats, Engelmansduin, de vuurtoren, het paardengraf en de dijkwachters. Onderweg kom je langs genoeg horecagelegenheden om een kop koffie te drinken of heerlijk te lunchen.

Naast fietsen is Ameland ook super geschikt om te mountainbiken. Er zijn genoeg mooie routes!

5. Wandelen bij het Oerd
Het Oerd is qua natuur het mooiste stukje Ameland. Dus wil je wandelen op Ameland? Download dan onze fantastische wandelroute bij het Oerd. Het natuurgebied staat bekend om het uitgestrekte duingebied. Het is flink begroeid, gevarieerd en kent een rijke flora en fauna. Denk daarbij aan vogelsoorten als de bijeneter, fazanten en goudhaantjes.

Het hoogtepunt van deze wandeling is het beklimmen van de hoogste duin van Ameland: de Oerdblinkert. Meer informatie over de wandelroute en de omgeving vind je in het routeboekje én tijdens de wandeling op bordjes.

6. Vuurtoren beklimmen
De 54 meter hoge vuurtoren van Ameland staat in Hollum en biedt een fenomenaal uitzicht over het eiland. De Vuurtoren telt maarliefst 236 treden, maar geloof ons; het is de moeite waard. De vuurtoren is ontworpen door Quirinus Harder die eveneens de vuurtorens van Vlieland en Texel ontwierp. Het resultaat heeft hij echter nooit kunnen zien. Hij overleed in 1880, een jaar voordat de Vuurtoren gebouwd werd.

En als je toch in de buurt bent: wip eens langs beachclub The Sunset in Hollum. Geniet van een hapje en drankje aan het strand.

7. Boottocht: expeditie Waddenzee
Varen op de Waddenzee is een ware belevenis. Tijdens de dik twee uur durende boottocht beleef je van alles! Zo is de kans groot dat je zeehonden spot. Bovendien wordt er een net uitgegooid welke na een kwartier weer wordt opgehaald om het leven onderwater te bekijken. Je zult verstelt staan van het dierlijke rijkdom: visjes, krabben, zeesterren en veel meer. Uiteraard wordt de vangst levend en wel weer terug in zee gegooid. Voor meer informatie en boekingen kun je terecht op de website van Expeditie Waddenzee.

8. Proef Ameland: Nobeltje en Amelands beetje blond
Ameland kent twee alcoholische pronkstukken: Nobeltje en Amelands beetje blond. Beide drankjes zijn in al onze horecagelegenheden te bestellen. Nobeltje is een likeur dat geproduceerd wordt volgens een oud familierecept uit 1902. Het doet denken aan een zoete maar krachtige rum. Proef vooral zelf eens en kom langs bij Nobels Proeflokaal!

Tijdens het drinken van Amelands beetje blond proef je de zomer. Het is een fantastisch fris en smaakvol pilsje. Het blondje biertje wordt uiteraard lokaal gebrouwen en is op veel plekken te koop.

9. Vogelkijkhut Duinmeer, Hollum
Ameland is een walhalla voor vogelaars. The place to be is vogelkijkhut Duinmeer in Hollum. Ook als je geen fanatiek vogelaar bent is het de moeite waard om eens een kijkje te nemen. Alleen het uitzicht is al mooi en rustgevend. Bovendien kun je in dit gebied schitterend wandelen en fietsen.

Qua vogelbestand zit het hier wel goed: brilduiker, heggemus, nonnetje, dodaars, waterral, bruine kiekendief en meer. Op vogelkijkhut.nl kun je zien welke vogels recent gespot zijn. Zelf kun je ook neerzetten wat je gezien hebt.

10. Outdoor Ameland
Zin in wat actie? Kijk dan eens op outdoor-ameland.nl voor verschillende spannende uitjes. Denk aan paintball, klimmen, archery tag, boogschieten en crazy 88. Het fijne is dat je niet per se met een grote groep hoeft te zijn om deel te nemen aan deze sportieve activiteiten. Vraag naar de mogelijkheden en je zult zien dat je vrij snel terecht kunt. Is het slecht weer op Ameland? Dan kun je altijd nog glow-in-the-dark minigolfen in buren!

11. Musea op Ameland
Het is meer dan de moeite waard om in de rijke historie van Ameland te duiken. Hoe ging het er tijdens de tweede wereldoorlog aan toe? En hoe is de natuur hier tot stand gekomen? Je krijgt antwoord op al dit soort vragen in een van de musea op Ameland. Onze favorieten? Het bunkermuseum, cultureel-historisch museum Sorgdrager en het natuurmuseum.

12. Strandzeilen of surfen
Tip nummer 10 was natuurlijk al redelijk actief, maar bij Ameland Adventure doen ze er nog een schepje bovenop. Je kunt hier namelijk leren strandzeilen, kitesurfen, blokarten, powerkiten en nog véél meer. Voor groepen zijn er ook toffe dingen te doen: bubbelvoetbal, expeditie Ameland, zeskamp, discgolf, frisbee, beachgolf, en beach volleybal. Kortom: als je met een groep op Ameland bent en je weet niet wat je moet doen: kijk eens op amelandadventure.nl en zoek een activiteit uit. Je zult er geen spijt van krijgen.

EN | DE